Een Kat in Huis

Een kat in huis

‘Een hond is leuk, maar je hebt er veel werk aan. Dan maar een kat, want die heeft niets nodig’. Deze uitspraak hoor je vaak. Het is helaas een heel groot misverstand. Als je de behoeftes van een kat en een hond naast elkaar legt en bekijkt, zul je merken dat katten net zoals honden (misschien zelfs nog meer!) behoeftes hebben.

Een kat is een roofdier. Maar in de vrije natuur worden ze ook als prooidier gejaagd. Dit maakt ze alert maar ook kwetsbaar. Katten hebben daarom ook een enorme behoefte aan veiligheid. Ze hebben een heel bijzondere en unieke sociale structuur. Daarom is het belangrijk om meerdere katten te hebben. Maar dit kan ook weer voor meer problemen zorgen. Niet alle katten kunnen namelijk samen worden gehouden.

Katten worden geboren met bepaalde behoeftes en voorkeuren. Hieronder kun je meer lezen over wat jij kunt doen om jouw kat beter te laten voelen. Hoe fijner je kat zich bij je voelt, des te meer plezier zullen jullie van elkaar hebben.


Grofweg kun je stellen dat katten vijf basisbehoeftes hebben. Deze behoeften zijn voor elke kat hetzelfde en enorm belangrijk om aan te voldoen. Hieronder zijn vijf nummers die jij kunt aanhouden om jouw kat het beste thuis te geven:

Nummer 1: crieer een omgeving waar je kat zich veilig kan voelen
Nummer 2: zorg voor voldoende ruimte, zodat een kat genoeg plaats heeft voor zichzelf
Nummer 3: zorg voor een pijnvrije, gezonde omgeving
Nummer 4: verminder stress en angst
Nummer 5: zorg altijd voor gezond en vers voedsel en vooral water

Welke gevaren zijn er in huis voor je kat?

Een kat in huis is natuurlijk super gezellig. Maar ken jij alle gevaren die er thuis schuilen? Je kat is namelijk een nieuwsgierig beestje dat niet weet waar hij wel en niet mag komen. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk ‘gevaarlijke’ ruimtes in huis hebt. Indien het niet mogelijk is om de gevaren uit de kamer te verwijderen, zorg er dan voor dat de kamer niet door je kat betreden kan worden. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van kamers en voorwerpen die iedereen thuis zal hebben en die gevaarlijk kunnen worden voor je kat.


Balkon

Een kat is een ontdekker. Zeker buiten. Heb je een balkon? Houd er dan rekening mee dat je kat hier graag op zal gaan. Kun je de balkon goed afsluiten? Let op dat je kat dan niet naar het balkon kan. Als je juist wilt dat je kat af en toe gebruik kan maken van een balkon, kies dan voor kippengaas of een speciale kattenren.

Brandende kaarsen

Kaarsen zijn gezellig voor de sfeer. Katten vinden kaarslicht vaak enorm interessant. Toch kan hier snel een ongeluk gebeuren. Snorharen kunnen verschroeien of de vacht kan vlam vatten. Laat daarom nooit kaasen zomaar branden zonder toezicht.


Elastiekjes en lintjes

Iedereen kent het wel: je hebt een cadeau gekregen en de kat begint gelijk met het cadeaulintje te spelen. Of je hebt net iets uitgepakt en er zat een elastiekje om. Helaas zijn elastiekjes en lintjes niet verteerbaar en kunnen daarom schade aanrichten in het verteringsstelsel van je kat.


Cactussen en planten

Cactussen kunnen door de scherpe uitsteeksels gevaarlijk zijn voor je kat. Misschien had je dit bij een cactus wel verwacht. Wist je dat er nog veel andere planten zijn die voor je kat gevaarlijk kunnen worden?

 

Terug